Beroende på vilken motorsport man har tänkt börja med så krävs det olika förberedelser, anmälningar och utbildningar. De som vill köra folkrace behöver inte mer än att ha en gammal bil och vara insatt i de få regler som gäller kring den sporten. Annat blir det om man satsar seriöst på racing. Men tar man det steg för steg så blir det lite enklare.
1. Medlemskap i förbundet
Har man tänkt aktivt träna och tävla med sitt fordon är det en stark rekommendation att man först går med i en bilsportsklubb. Denna klubb ska in sin tur vara medlem i riksomfattande Svenska Bilsportförbundet. Detta förbund är i sin tur medlem i FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) vilket är internationella bilsportförbundet. Genom detta medlemskap kan svenska förare kan vara med i utlänska tävlingar men det medför också att internationella tävlingar kan köras i Sverige.
2. Lär dig reglerna
Det är olika regler beroende på bil, tävlingsform, ålder och annat. När man tar ett vanligt svenskt körkort varvar man teori med praktik och när man tränar racing bör man göra det samma. Genom att träna körning samtidigt som lär sig reglerna lär man sig både lättare, snabbare och tydligare.
3. Ta licenser
Det finns två olika slags licenser man kan ta som racingförare. För att få genomföra sin första tävling måste en första debutlicens tas. Denna tas genom att man genomför en teorikurs samt visar upp sina körkunskaper. Den andra licensen (nationell licens) fås efter att man genomfört tre tävlingar.
Utöver det finns även speciella licenser för funktionärer.
4. Tävla
Till små barn brukar man säga ”titta men inte röra” och det gäller delvis för nya racingförare också. Åk runt på flera tävlingar och se hur det går till. Vad krävs för att vara med, vad kostar det och vad förväntas av dig som förare. En rekommendation är att sedan börja på små tävlingar för att sedan klättra uppåt. Urvalet är stort och en av tävlingarna man kan välja på är 24h Winterhell Mantorp. Orten Mantorp har blivit synonymt med bilsport och detta lopp är precis som namnet avslöjar ett 24-timmars lopp där det gäller att hinna så långt som möjligt under denna tid. Och vem vet, en dag kanske du sitter i pole position i formel 1.
Inspiration till denna artikel har hämtats från organisationen SBFs hemsida (Svenska Bilsportförbundet)