Toyota

Bilmärket Toyota från Japan tillverkas av världens största billtillverkare – Toyota Motor Corporation.

toyota

Innan Toyota kom igång med biltillverkningen så ägnade sig grundaren av företaget Sakichi Toyoda åt vävning. Fabriken som han drev var lönsam och 1924 lyckades han skapa en automatisk vävstol. Sakichi fick patentpengar som hans son använde till att börja tillverka lastbilar åt den japanska krigsmakten under andra världskriget. När lastbilarna tillverkades gick företaget för fösta gången under namnet Toyota Motor Corporation. Strax efter andra världskriget blev Toyota Japans största biltillverkare.

1963 kom Toyota för första gången till Europa, men det var inte förrän 1971 som den första Europa-tillverkade Toyota-bilen tillverkades. En av storsäljarna blev Toyota Corolla och Toyota Cecilia. Den sistnämnda modellen är en sportbil och blev en riktig varumärkesbyggare för Toyota.

Idag är Toyota Auris en ersättare till Corolla och har höga försäljningssiffror. På den svenska marknaden släpptes den 2007 och under 2013 släpptes en ny generation av Toyota Auris. En populär småbil är Toyota Yaris med en karossform som både är halvkombi och sedan. Den allra första generationen Toyota Yaris fick utmärkelsen ”Årets bil 2000”. Sedan dess har flera versioner av bilen utkommit och så sent som 2012 kom en fullhybridsversion av Yaris.

Toyota är även känt för sitt varumärke Lexus. De bilar som betecknas som Lexus är Toyotas högklassiga premiumbilar. Är du på jakt efter perfektion så är du helt klart på jakt efter en Lexus. De första modellerna fanns på marknaden 1989. En av de första hette LS 400 och var utrustad med en V8-motor. Nästan tio år senare lanserades den fösta generationens Lexus IS. Det är en bakhjulsdriven lyxbil i mellanklassen som finns i båda karossmodellerna sedan och kombi. Dock slopades kombin i slutet av 2005. IS står för Intelligent sport.

Lexus LS räknas som Toyotas flaggskepp och en lyxbil av rang. LS 400 var den första och sedan dess har modellen varit med om ett antal generationsskiften. Sedan 2008 tillverkas modellen med hybrid-drift vilket innebär att den är utrustad med en V8 kombinerat med en stark elmotor.

Ibland varierar namnen mellan Toyota och Lexus beroende på vilken marknad bilen säljs på. I vissa fall har Lexus ES 300 fått namnet Toyota Windom. Lexus IS kan också heta Toyoya Altezza.

Lexus-bilar är dyra men man får oerhört mycket bil för pengarna. Därmed inte sagt att man inte får mycket bil om man väljer en Toyota. Märkena tillhör olika klasser och valet avgörs främst av plånboken.