Dags att planera vinterns fjällresan

För många svenskar så är fjällsemestern en självklar del av vintern. Kanske är det över jul och nyår som ni tycker om att resa eller så är det sport och påsklovet som ni vill spendera i backen. Oavsett så är bilen det absolut vanligaste färdmedlet som vi väljer när vi ska åka till fjällen, inte sällan för att vi har mycket packning men också vill ha möjlighet att bekvämt ta oss runt på orten. Men innan ni rullar ut från uppfaren hemma så finns det en del förberedelser som du borde göra för säkerhetsskull.

När det kommer till att packa bilen så är det lite som man behöver tänka på. Den högsta prioriteringen bör alltid vara att alla personer ska resa bekvämt och säkert, med andra ord skall packningen vara i bagageluckan och i exempelvis takbox. För att kunna ha en takbox behöver du ha takräcken, ett par riktigt bra takräcken som går att anpassa till olika bilar hittar du hos Northrack. Mellan bagagelucka och kupén så bör du också se till att det finns ett lastgaller eller nät som förhindrar att packningen kan flyga runt inne i bilen vid en eventuell olycka. Om du har djur så skall dom sitta i transportbur eller fastspända med hundsäkerhetsbälte.

Ta alltid för vana att se över däcken på bilen så att du åker säkert på vinterväglaget. Spolarvätska och bra torkarblad är också viktigt när du färdas på större vägar där det ofta är slaskigt vintertid. Ett bra råd är också att vara förberedd om du blir sittande i långa bilköer eller råkar ut för något haveri. Det innebär att du skall se till att ha med dig varma kläder, vatten, spade och lite sand i en flaska. Se alltid till att också ha mobilerna laddade och eventuellt och ha med en batteriladdare. Det kan låta överilat med allt detta, men om du hamnar i knipa i trafiken så kommer upplevelsen bli en helt annan än om du är oförberedd.