Lastbilar

Är du normalt intresserad av bilar och motorsport, är steget till lastbilar inte långt. Lastbilen brukar räknas som ett av Sveriges viktigaste fordon. Det är nämligen lastbilen som ser till att stora mängder varor och produkter kan transporteras mellan olika fabriker, butiker och hem varje dag. Om du någon gång har flyttat ett stort bohag har du säkert använt dig av en mindre lastbil och insett hur mycket lättare flytten blir om man har tillgång till bra förutsättningar. Med tanke på hur användbar lastbilen är vid många tillfällen i livet kan det också vara en idé att ta ett lastbilskörkort.

Truck

Toyotas lastbilar

Toyota började sin lastbilstillverkning under andra världskriget och de tillverkade dem för den japanska krigsmakten. De har sedan tillverkat många olika modeller, bland annat Toyota Dyna. Toyota Dyna säljs på den japanska marknaden tillsammans med en bil som kallas Toyoace.

Toyota tillverkar dock inte några större lastbilar som kommer till Sverige. Lastbilen Toyota Dyna är en mindre lastbil som mer används som transportbil. För den som vill investera i en lastbil av lite större mått kan vända sig till andra tillverkare, bland annat DAF Sweden. De erbjuder en mer tung lastbil för en mer omfattande transportlösning.

Lastbilarnas användning i Sverige

Sverige är ett land som traditionellt har präglats av tunga industrier och det har satt sina spår i transportsätten. Vi har välutvecklade järnvägslinjer för godståg, vi har färjefartyg som transporterar exempelvis timmer – men vi har framför allt mycket långtradare som kör mycket råmaterial från de energirika, norra delarna av landet till storstadsområdena, där de blir till färdiga produkter. Dessa produkter körs sedan ut till butiker i lite mindre lastbilar.

För ett företag som investerar i en lastbil kan det vara bra att göra en översiktlig beräkning av hur lastbilsanvändningen kommer att se ut. Det kan nämligen påverka valet av lastbil.

Ta lastbilskörkort

För att ta lastbilskörkort kontaktar du bara din närmaste trafikskola. Du behöver redan ha körkort B samt ett körkortstillstånd. Tekniken som används vid lastbilskörning skiljer sig en hel del från det du är van vid när du kör personbilar. Alltså måste du budgetera för mycket övningskörning när du tar ditt kort. När du väl tagit ditt C-körkort, öppnar sig många dörrar och du kan börja jobba på heltid med det du gillar – att köra.