Stora motortävlingar

Motorsport är som bekant något som innehåller både fart och fläkt, vilket är en av de stora tjusningarna med just motorsport. Något som också är roligt är att det inom motorsporten finns så väldigt många olika tävlingar och discipliner, både i Sverige och internationellt. Här tittar vi lite närmare på några av dessa.

Motortävlingar i Sverige

I Sverige finns en rad motortävlingar både på högre och lägre nivå. Den mest kända motortävlingen i Sverige är utan tvekan Svenska Rallyt, eller Rally Sweden som tävlingen officiellt heter numera. Tävlingen har körts sedan 1950-talet och lockar varje februari världseliten till de värmländska skogarna.

En annan hyfsat stor tävling eller snarare mästerskap är STCC-serien som är en racingtävling på bana för standardvagnar. STCC, eller Scandinavian Touring Championship, består av sex olika tävlingar som körs mellan maj och september.

Snackar man motorcykelsport i allmänhet och enduro i synnerhet finns det framför allt en tävling som är större än alla andra nämligen Novemberkåsan. Tävlingen är kanske den allra tuffaste tävlingen i hela Sverige då den körs i svår terräng med trånga passager över bäckar och vattendrag. Årets Novemberkåsan gick av stapeln förra helgen i Vimmerby.

Internationella motortävlingar

En av de största och kanske mest mytomspunna motortävlingen alla kategorier är Dakarrallyt, där inte bara bilar och motorcyklar utan också fyrhjulingar och hör och häpna lastbilar tävlar. Från början gick tävlingen som namnet antyder mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal. På senare år har dock tävlingen flyttat till Sydamerika.

En annan klassiker inom motorvärlden är det så kallade 24-timmarsracet på Circuit de la Sarthe utanför Le Mans i nordvästra Frankrike. Tävlingen körs under 24 timmar och varje ekipage har tre förare som skiftas om att köra. När racet är avslutat har de tävlande avverkat runt 5 000 km på den drygt 13 km lång banan.