Världens mest prestigefyllda lopp

Genom historien har somliga motorsportlopp blivit så pass ikoniska och fått en sådan status i världen att alla förare drömmer om att vinna loppen. Här tar vi en titt på några av de mest prestigefyllda loppen i världen.

Monaco Grand Prix

Monaco Grand Prix hölls för första gången 1929 i Monte Carlos snäva gator. Att navigera kring banan kräver otrolig skicklighet och testar varje förare till sitt yttersta. Förutom de skarpa kurvorna måste förare även lyckas hantera plötsliga backar och branter. Många anser att om man ska åka och se ett lopp är det helt klart Monaco Grand Prix som ligger högst på listan.

Daytona 500

Många andra motorsporter håller sina största lopp antingen i mitten eller i slutet på säsongen. I NASCAR vänder man dock på detta koncept och håller sitt som det inledande loppet av säsongen. Daytona 500 anses vara höjden av stock car racing och få kan mätas med dess popularitet. Loppet kördes för första gången 1959 och är precis som namnet antyder 500 miles (805 km) långt.

Le Mans 24-timmars

När det kommer till historia är Le Mans 24-timmars det äldsta sportvagnsloppet i världen. 1923 var det första året för tävlingen och det hålls årligen i närheten av den franska staden Le Mans. Loppet har ofta sagts vara ett grand prix i uthållighet och effektivitet där förarlag måste inte bara hålla god hastighet utan även ransonera sina förbrukningsmaterial, främst bränslet.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är ett terrängrally som hållits årligen sedan 1978 där man kan tävla inte bara med bilar utan även lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Till skillnad från många andra stora lopp i världen är Dakarrally öppet inte bara för professionella förare utan även amatörer. Rallyt är ökänt för att ha haft ett flertal dödsolyckor under sin historia, men det har aldrig hindrat entusiaster att ställa upp.

Uppleva dessa live

Att uppleva dessa live är något som man bara måste göra om man har ett stort motorintresse. Nu kanske man inte har ekonomi att ta alla under ett och samma år men se till att hinna med alla innan man kastar in handduken och stänger ner sin egen motor för evigt.