Service

Toyota YarisEn Toyota är förstås bygd för att fungera så felfritt som möjligt – så länge som möjligt, samtidigt som den har minimal miljöpåverkan. Men någon gång kommer förstås även den mest välbyggda bil att behöva ses om med lite service, och någon gång kommer den mest välfabrikerade bildelen att vara utsliten och behöver bytas ut.

Det finns en del tillfällen då det är läge att lämna in sin bil på service. För det första så brukar man säga att en bil ska servas en gång om året eller varje gång bilen rullat 1500 nya mil. Detta finns det fog för att vara noggrann med. Toyotas service för personbilar ser ut som så att vartannat år så görs på bilen en fullständig service och vartannat år görs ett oljebyte och säkerhetskontroll. Detta gäller alla bilar tillverkade efter 1997 förutom de med dieselmotorer, för dessa kan andra serviceintervaller vara gällande.

För äldre bilar finns även något som kallas för trygghetsservice, detta finns till Toyotabilar som är äldre än åtta år. Denna service lägger fokus på det mest väsentliga. Hos just Toyota så ingår även en vägassistansförsäkring om man åtgärdat eventuella saker som servicen rekommenderat.

I en trygghetsservice ska följande saker ingå:

  • Byte av motorolja och oljefilter till motorn
  • Kontroll av viktiga komponenter så som batteri, avgassystem och bromsar.
  • Koll på om det finns något läckage på motor, växellåda och kylare.
  • Kontroll av däckens mönsterdjup och allmänna skick.
  • Kontroll av drivaxeldamasker.
  • Kontroll av elektronik och belysning.

Ibland kan det även vara läge att lämna in bilen på service eller reparation även mellan serviceintervallerna. Såklart kan man göra enklare saker själv, behöver du köpa nya vindrutetorkare så gör du det snabbt och billigt på exempelvis Mekanika.se och sen är det gjort på några minuter. Samma gäller med att skifta däck mellan sommar och vinter. Det är inga större svårigheter om du har en domkraft och ett fälgkors.

Däremot om det handlar om mer avancerade saker som är trasiga eller liknande så är det i regel bättre att lämna ifrån sig detta till någon som kan.